Börsen är en plats eller en verksamhet där olika saker av olika slag köps och säljs med en utgångspunkt. Utgångspunkten bestämmer värdet, så kallad marknadspris, på en viss kvantitet av varan, det kallas börs. Denna idé har funnits i århundraden, till och med från 2000 år före Kristus. Babylonien 2000 år före Kristus, handeln där påminner om det som vi numera kallar börs och påminner även om det som sker vid våra börser.

Inga traditionella varor på börsen

Varorna på börsen är exempelvis inte en Iphone eller en barnvagn, som många kan tro som inte riktigt har koll. Det är inte så att börsen är en liknande verksamhet som blocket.se eller tradera, utan på börsen finns det varor som oftast är av samma kvalité. Ett exempel på varor är metall, olja och spannmål. Därav skiljer sig det mot en annan slags auktion som säljer vanligare saker. I Italien på 1100-talet började sannolikt de första fondbörs-liknande verksamheterna. Varför har just detta fått namnet börs? Du som är av den äldre generationen förknippar du säkert börs med plånbok, som man kallade det förr i tiden. Men just denna betydelse kommer ifrån staden Brygge som ligger i Belgien. Staden hade en plats som gick under namnet De Burse och hade ett hus som låg intill som tillhörde och ägdes av familjer Van der Burse. De handlare som ville göra affärer med familjen fick komma till De Burse och genomföra sina affärer, och på den vägen är det.

 

Du som har aktier och vill sälja de, eller du som vill köpa de kan även göra de på börsen. Egentligen heter det aktiebörsen men kallas oftast bara för börsen. Det finns två alternativ du som kund kan handla, antingen handlar du själv och då genom en nätmäklare. Eller så har du en bank eller en så kallade aktiemäklare som gör tjänsten åt dig. Dessa är insatta i branschen och vet vad de gör, vilket är ett bra sätt om du inte riktigt känner dig säker på saken men vet att det är en bra investering. Aktiebörsen heter endast den börsen där du kan köpa och sälja aktier. Som du läste tidigare kan man även sälja och köpa olja samt metall, då kallas börsen för oljebörs respektive metallbörs.

Liknar en vanlig handel

Aktiebörsen liknar en vanlig handel på ett torg. Skillnaden som du säkert förstår så säljs det aktier istället för bananer och kantareller. Det är alltså en andrahandsmarknad som inte riktigt påverkar själva företagets verksamhet. Dock är det en handel med rättigheter. OM andrahandsmarknaden fungerar bra underlättar det för de som investerar pengar i aktier att snabbt kunna omvandla sina investerade pengar till likvida medel. Att investera pengar i aktier är alltså ett bra drag om man investerar pengarna i ett företag om har potential och går bra. Det är snarare idiotiskt att köpa aktier i ett bolag som är påväg att gå i konkurs, så länge det inte är registrerad på börser. Då kan du som har en eller flera aktier i bolaget vara tvungen att ta ett ansvar som kan kosta mycket om bolaget går i konkurs.

money-256282_1280