Att någon lånar ut pengar till dig, det vill säga att du tar ett lån, innebär oftast att du är tvungen att betala ränta och avgifter på det. Det finns många olika sorters lån, exempelvis sms-lån, bolån och privatlån. Bolån har lägst ränta medan sms-lån har högst ränta. För dig som inte vet vad ränta är, ska du snart få veta det. Eftersom du så kommer få veta vad du slipper om du tar ett lån utan varken ränta eller avgifter. Jo, ränta är alltså det du behöver betala extra utöver det du har lånat. Säger vi att du har lånat 1000 kronor och så har du en ränta på 2% vilket brukar vara normalt för ett bolån, är du tvungen att betala tillbaka 1 020 kronor till dem som har lånat ut pengarna. Detta är för att , i flesta fall banken, ska kunna tjäna några pengar på att låna ut pengar. Oftast lånar man mer än 1 000 kronor vilket innebär att räntan blir högre än 20 kronor som du säkert förstår.

Höga räntor på enkla lån

Om du behöver låna snabbt och inte har tid att boka ett möte med banken för att de ska kunna känna sig säkra att låna ut pengar till dig, är oftast smslån eller mikrolån närmast till hands. Dessutom lånar de inte ut speciellt stora summor pengar vilket du oftast inte behöver om du har akut kris av pengar. Dock som du tidigare läste så har sms-lån en av de högsta räntorna bland lån, lika så mikrolån. Därför är det bra att betala av ditt sms- eller mikrolån så fort som möjligt. Du ska gärna veta redan innan du tar lånet att du kan betala tillbaka det inom kort. Om du är i situationen att behöva ha en relativt låg summa pengar snabbt är det då smartare att vända sig till bolag, som du kan låna upp till 5 000 kronor utan att behöva betala någon ränta eller andra avgifter som kan tillkomma. Detta är som du säkert förstår ett bättre alternativ än att ta ett sms- eller mikrolån och hamna i deras kända onda cirkel som de flesta aldrig kommer ur.

Vissa företag erbjuder räntefritt

Två företag som du kan låna upp till 5 000 kronor räntefritt samt fritt från andra avgifter är Folkia och Vivus. Dessa två låneföretagen och långivarna har tagit fram dessa erbjudanden för att skapa nya kunder, alltså är detta inget du kan göra i en evighet utan endast i början av din tid du är kund hos dessa två företag. Dock är det viktigt att ha i åtanke att dessa erbjudanden gäller så länge du betalar tillbaka i tid. Alltså innebär det att du är tvungen att veta innan du tar detta lån, att du kommer kunna betala tillbaka annars riskerar du att behöva betala en enorm summa i olika avgifter föra att du inte sköter dina betalningar. Detta kan senare leda till att du får en betalningsanmärkning samt hamna hos kronofogden vilket gör det svårt att få ta lån i framtiden.

money-1038723_1280