Är du student eller närstående till en student och vill ha hjälp med tips om hur du som student ska kunna spara. De allra flesta studenter i Sverige har dålig ekonomi, det vill säga dålig lön och inkomster. Många bor fortfarande hemma när de pluggar, framför allt i storstäder. Detta är på grund av att det är såpass dyrt med lägenheter i storstäder, till och med små ettor som även är kallade studentlägenheter. Dessutom har man som student inte speciellt mycket tid över till att jobba och tjäna egna pengar då man lägger mestadels av sin energi till pluggandet eftersom man oftast har mycket i skolan under gymnasium och högskolor. Dessutom kan det vara svårt med ekonomin även fast du bor hemma, eftersom det krävs mycket utomstående utgifter när man pluggar på gymnasium eller högskola. Exempel på detta är pengar till mat eftersom alla skolor inte erbjuder skolmat, kollektiv trafiks kort för att kunna ta dig till och från din skola utan att vara beroende av en vuxen som skjutsar. Ja, du som student känner säkert igen dig och kan säkert nämna allt fler problem som bidrar dig svårare ekonomisk situation. Du kan därför, på denna sida, läsa om hur du kan göra för att få mer pengar över. Till och med kan du spara upp till flera tusenlappar per termin, vilket i sin tur leder till att du inte behöver ta speciellt höga studentlån. Studentlån är även kända för att ha väldigt höga räntor, och vissa betalas av sina studentlån resten av sina liv.

Bidraget räcker inte alltid

Du som student får oftast bidrag, dock brukar dessa inte räcka eller att de räcker precis då det inte innehåller speciellt mycket pengar. Dessa pengar är till för att betala mat, eventuellt boende och kurslitteratur. Kurslitteratur innebär allt material du behöver för att kunna genomföra dina studier. Matpriserna stiger samt att kurslitteraturen kan kosta dig flera tusen. Ett tips för att minska på dessa priser när det gäller kurslitteratur, eftersom du behöver betala ditt material själv, är att köpa de på kurslitteratur.se. Där kan du köpa begagnade böcker i fint skick som är ungefär 50% billigare då värdet på begagnade böcker inte är speciellt högt. Glöm även inte att det är alltid värt att försöka pruta, speciellt om saker som är begagnade. Ett till tips inom samma kategori är att gratis låna kurslitteratur från bibliotek eller från kompisar.

Få rabatt med CSN kortet

Det finns något som kallas CSN-kort, vilket är en studentrabatt. Ett tips för dig som vill hålla nere utgifterna som student är att utnyttja de erbjudanden du får i det kortet. Ett exempel på erbjudanden är att du kan flyga inrikes för endast 400 till 500 kronor. Du kan även få billigare produkter från Adobe eller Microsoft, vilket många utbildningar kan kräva att du har en dator eller liknande. Det är värt att kolla upp vilka erbjudanden som finns, då det säkert finns något du kan utnyttja.

Ett tips till dig inte bor hemma och är tvungen att betala samt laga din egna mat är att handla sällan och när du väl handlar så ska du handla mycket så det blir billigare i längden.

student_money